HTML

vitaminok

A vitaminokról rengeteg információ van, a probléma az hogy a vélemények ellentmondanak egymásnak. A három részből álló blog információval szolgál a vitaminhiányról, a vitamin túladagolásról és a vitaminok forrásairól, használatukról a gyógyításban.

Friss topikok

  • grofakos: Miért szűnt meg a blog? Szívesen leírtam volna a sztorimat. Ezért kénytelen voltam a www.faradtsa... (2010.06.29. 09:46) vitaminhiány

Linkblog

Archívum

vitaminhiány

2008.08.02. 20:59 természetgyógyász

 

 

Vitaminok és ásványok:

A víz, szénhidrát, fehérje és zsírsavak mellett vitaminokra és ásványokra is szüksége van a szervezetnek az egészséges működéshez. Mivel a vitaminok és ásványok csak nagyon kis mennyiségben szükségesek, mikro tápanyagoknak is nevezzük őket.

A vitaminok elengedhetetlenek az anyagcsere egészséges működédéhez. Megkülömböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. A vízben oldódó vitaminokat naponta pótolni kell mert nem tárolódnak a szervezetben, a zsírban oldódó vitaminok mint A,D,E és K a májban és a zsírpárnákban raktározódnak el, tehát hosszabb ideig állnak a szervezet rendelkezésére. 

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványokat de a modern termesztés, tárolás módszereiből kifolyólag nagy mennyiségük elvész mire az étel az asztalra kerül. A napi szükségletet étrendünkből biztosítjuk ha egészségesen, organikus módszerekkel termelt ételfélékkel táplálkozunk. Ha nincs lehetőségünk organikus tápanyag biztosítására, a vitaminok és ásványok pótlására van szükségünk. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül a vitamin túladagolás veszélyét.

Némely szélsőséges szakember hallatlan mennyiségű vitamin szedését ajánlja, ami véleményem szerint többet árt mint használ. Az 5-1o szeres adagokban szedett vitaminok és kiegészítők egy aránylag egészséges ember számára inkább méreg és megterhelés mint segítség. Esetekben a túladagolás olyan tüneteket okozhat ami utánozza bizonyos betegségek tüneteit. Az orvos esetleg nem is tudja hogy vitaminokat szedünk, nem tartjuk fontosnak az említését, mivel azok csak vitaminok. A túlzott vitamin adag okozta tünetekre kezeli a beteget, holott talán csak a 7ooo IU a vitamin okozta őket. Vitaminok nagy adagban nemcsak veszélyesek a toxikus hatás miatt, de nagy mennyiségben, kombinálva, a bélből csak bizonyos mennyiség tud felszívódni, egy túladagolt vitamin meggátolja a többi felszívódását. Az A,D,K vitaminok, niacin, vas, veszélyes mennyiségben felszaporodhatnak a szervezetben, májkárosodást, idegrendszer károsodást, sőt erősebb hajlamosságot a rákos megbetegedésekre is okozhatnak. Mellékhatások, amik nem veszélyesek de kellemetlenek, túl sok magnézium okozta hasmenés vagy túladagolt C vitamin okozta hasgörcsök. Vannak betegségek amik jól kezelhetőek magasabb dózisban alkalmazott kiegészítőkkel de azok speciális esetek és nem mindenki számára ajánlottak. Túladagban az A vitamin könnyen toxikussá válhat, tudassa az orvosával ha szedi, aki vérvizsgálattal ellenőrizheti a szintet.

Az elégtelen, egyoldalú táplálkozás vagy nem megfelelő minőségű tápanyagok bevitele vitaminhiányhoz vezethet, tünetei azonban sok esetben betegségek tüneteit utánozzák.

Az alábbiakban a vitaminhiány tüneteiről olvashat:

A-vitamin

 

Szürkületi vakság, amikor távol levő dolgokat nehezen ismerünk fel szürkületben, vagy a szembejövő autó lámpája elvakít vezetés közben, és hosszú időbe telik míg látásunk újra normális lesz. A szem szárazsága, égő, viszkető érzése.

B1-vitamin – thiamin

Nedves formája a beriberi betegségnek: a lábak és karok vizenyős puffadása, ami gyakran szívelégtelenségként diagnosztizált, de thiaminpótlással dramatikus javulás tapasztalható.

Száraz formája a beriberi betegségnek: zsibbadó érzés a lábakban ami gyakran neuropátiaként diagnosztizált. Későbbi stádiumban izomgyengeség, vékony lábak, karok, paralízis.

Wernicke–Korsakoff-szindróma: bizonytalan, botladozó járás, konfúzió, érdektelenség.

B2-vitamin – riboflavin

Berepedezése, hámlása az alsó ajaknak, a szájsarok berepedése és hosszanti ráncok a felső ajak és orr között. Fényérzékenység, a szemek, égő, viszkető érzése, zsíros hámlás a homlokon és állon, valamint fehér mitesszerszerű képződmények a bőr alatt.

B3-vitamin – niacin

Pellagra: bőrgyulladások, hasmenés, elbutulás, kóros hiánya pszichózist és halált okozhat. Enyhébb esetekben depresszió, ingerlékenység, gyengeség, remegés, idegesség, a szájsarkak berepedése, a nyelv nyers marhahúsra emlékeztet. Bélférgesség, durva, száraz bőr, ahol napfénynek van kitéve.

B5-vitamin – pantoténsav

Vérképzési zavarok, bőrproblémák, nyombélfekély, égő hasi fájdalmak, allergiák, végtagok zsibbadása.

B6-vitamin

Keléses bőrgyulladás, hányinger terhesség ideje alatt, ekcéma, vérszegénység, a nyelv gyulladása.

B12-vitamin

Vérszegénység, a bőr és nyálkahártya sápadt. A nyelv vörös, kifekélyesedik, fényessé, simává válik, sterilitás, étvágytalanság.

Folsav

Barna, foltos elszíneződés az arcbőrön terhesség ideje alatt, mentális változások mint nemtörődömség, érdektelenség, visszahúzódás, depresszió. Újszülötteknél retardáció, születési rendellenességek, deformitások mint nyitott hátgerinc..

Pantoténsav

Hányás, görcsös, égő hasi fájdalmak, fáradtság, alvászavarok, végtagok zsibbadása.

C-vitamin

Scurvy: vérző fogíny, nem gyógyuló sebek, vérzékenység.

D-vitamin

Riketsia: a csontok deformitása, fejlődési rendellenessége. Gyerekeknél nagy, kidomborodó homlok, a mellkas középső részének besüppedése, karikalábak, csontritkulás, súlyos fogromlás.

E-vitamin

Nemzőképtelenség, vetélés, abnormális véralvadás, fokozott koleszterinlerakódás az artériákban, a vörösvértestek károsodása, izomgyengeség, sorvadás.

K-vitamin

Abnormális vérzékenység, hányinger terhesség alatt.

Cink

Prosztatamegnagyobbodás, túltengés. Érelmeszesedés.

Foszfor

FoszforAngolkór, gennyes kelések, csontfejlődési zavarok.

Jód

Lassú gondolkodás, szegényes memória, szívritmuszavarok, pajzsmirigy­problémák.

Kalcium

Csontritkulás, fogak romlása.

Kálium

Vizenyők a végtagokban, alacsony cukorszint.

Kobalt

Vérszegénység.

Króm

Cukorbetegség, keringési és szívproblémák, magas koleszterinszint.

Magnézium

Izomgyengeség és -fájdalom, anyagcserezavarok, perifériás idegzavarok, zsibbadás érzése

Mangán

Koordinációs, egyensúlyzavarok.

Réz

Vizenyők, vashiányos vérszegénység.

Szelén

Szívizom- és perifériális izomgyengeség, kóros fáradtság, a nemzőképesség zavarai.

Vas

Kóros fáradtság, körmök, haj töredezése, vérszegénység.

 

Ha észlel vitaminhiányos tüneteket, szívesen állok rendelkezésére konzultációval a www.drszabotherapy.com weboldalon.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vitaminhiany.blog.hu/api/trackback/id/tr47597775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

természetgyógyász · http://www.doktorszaboerika.com 2008.10.19. 13:24:01

Új, magyar nyelvű weboldalam elkészült ami könnyebb áttekintést, jobb web üzletet kínál, látogasson el a www.drszaboerika.com weboldalra

grofakos · http://www.zoldhetfo.com/blog/online_vasarlas_elonyei 2010.06.29. 09:46:21

Miért szűnt meg a blog?

Szívesen leírtam volna a sztorimat.
Ezért kénytelen voltam a www.faradtsagnelkul.hu oldalon beszámolni.
süti beállítások módosítása